Af Tyge Fogh 2014-01-28
Revision 2014-02-08 med indspark fra Ole Klitgaard og Rasmus Krogh

Mest for folk med lokalserver, men også med brugbar viden for folk med fjernserver.

2016-03-28 Efterhånden 2 år gammel. Trænger til opdatering, men dog stadig nyttige oplysninger hist og pist.

Indholdsfortegnelse

  • Hardware
  • Styresystem – Windows 8.1
  • Installation af pc
   • Første Windowskontakt
   • Kontakt med internettet
   • Virusbeskyttelse og firewall
   • Opdatering af Windows til nyeste Windows 8.1
   • Kontakt til server
   • Gang i XMO
   • FMK
   • Sentinel
   • NemID
  • Tilpasning af Windows
   • Skift bruger til lokal konto
   • Boot direkte til skrivebordet
   • Tilpasning af “Start”
   • Automatisk start af programmer
  • Alt det andet
   • Virusprogram
   • Adware Away
   • Spybot – Search and Destroy
   • Tekstbehandling
   • Java
   • Adobe Reader
   • Søgemaskine – Google er bare den bedste

Hardware

Hvor stor må den være? Rent fysisk er det besnærende at købe en fiks lille ting med et volumen på 2-3 liter eller mindre.
Hvis pladsen er ligegyldig, så køb en ganske almindelig gammeldags stor pc. Den behøver nu ikke at være helt så stor som i gamle dage. Hvad med ca 34*38*10? Du kan få en absolut konkurrencedygtig pc for 3000 inklusive styresystem hos f.eks proshop.dk. Investerer du ikke i allemindste smarteste pc, får du som regel en mere støjsvag pc fordi blæserne er større,  kører langsommere og producerer en støj med færre decibel og færre hertz. Medmindre du har valgt en pc med en for svag processor eller en dyr pc med vandkøling eller lign, så er der altid mindst en blæser i, uanset om pc’en er stor eller lille. Og lige som med hunde, jo mindre jo mere hidsige og jo mere støjende.

For selvbyggerne min sidste løsning, som hører til småtingsafdelingen, dvs ca 2,5liter (5*18*25) fungerer hurtigt og stabilt. Komponentlisten kan også bruges til at overveje hvad en færdigkøbt pc skal indeholde:
Barebone: Shuttle XH61V SFF Slim barebone S1155. 1624kr. En barebone er et computerkabinet med motherboard og strømforsyning. Alt andet mangler, dvs ram, harddisk, dvd-drev og processor. Den her nævnte synes jeg er særdeles elegant, men der findes masser af andre muligheder.
CPU(Hjerne): INTEL Core i3-3240 3400MHz 3M BOX. Pris 819. Der fås både hurtigere og langsommere processorer til både højere og lavere priser. Men det her er absolut tilstrækkeligt til kontorbrug.
RAM(Nærlager): Jeg har puttet 8GB ram i. Pris 569. Kunne prøve at nøjes med 4GB. Pris 329. Gør næppe nogen stor forskel.
Harddisk(Fjernlager): En SSD-harddisk, dvs en harddisk uden bevægelige dele, er rigtig god og giver lynhurtig start. Efter start går det lidt hurtigere, men der er dog ikke den store forskel i forhold til en gammeldags mekanisk harddisk. Det er der derimod på prisen.
Mekanisk harddisk: Ingen grund til at købe noget større end den billigste og mindste. 160GB. Pris 359
SSD hardisk: Windows fylder rask væk 20-25GB. Så der skal ikke ske meget andet på pc’en før mindste model på 30GB er for lille. Pris 439. Vælg næste størrelse 60G. Pris 795.
DVD-drev: Overvej om du overhovedet har brug for et DVD-drev. Pris 259. Hvornår har du sidst haft en dvd i din klinikmaskine? Glem det. Køb Et løst drev til usb-stikket og sæt det til den pc der tilfældigvis skal have en ny printer og installeret noget software. Samme pris.

Priser her er fra Zitech. De samler de stumper du vælger og installerer Windows for varernes pris plus nogle få hundrede kroner ekstra.
Adskillige andre kan levere nogenlunde samme service incl. CGM. Men Zitech holder til i Allerød så det er bekvemt for mig.

Bemærk at mit helt skrabede forslag her lander på knapt 4000 for en fuldt konkurrencedygtig pc. Med dyreste valg knapt 5000. Ofrer man 500 kr mere på eksemplet fra Proshop, har man en lige så god pc som min dyreste udgave. Men for 3500!

Hygger man sig med at samle pc’er selv, kan man bestille stumperne hvor de er billigst. Det bliver let en femhundredekronerseddel eller mere. Men det kræver lyst og det giver besvær når noget ikke virker. Hvem har skylden?

Styresystem: Windows 8.1

Læser man om computere og styresystemer, vil man have læst at Windows 8 ikke får overvældende mange roser. Der er lavet meget om i forhold til velkendte Windows 7 eller Windows XP som mange af os stadig benytter. Skal man så holde sig til Windows 7 og vente på Windows 9, som forventes at komme midt i 2015?
Efter Windows 8.1 er udkommet, er der ingen grund til at betænke sig: Køb nyeste Windowsversion. Det fungerer lige så godt og det er den Windowsversion Microsoft vedligeholder længst.  Windows 7 vedligeholdes til 14. januar 2020, så det er ikke lige om hjørnet. Men lige nu overvejer vi alle om vi skal skifte Windows XP ud. Vedligeholdes til 1. april 2014 så det er lige om hjørnet.
Windows 8 indeholder en masse gejl med funktioner til touchskærme. Funktioner der er udmærkede til en tablet og i begrænset omfang til en bærbar pc. Funktioner man ikke kunne drømme om at bruge på en kontor-pc, medmindre man vil sidde lænet fremover i sin stol og sætte fingre på sin skærm i stedet for at bruge tastatur eller mus.
Tilpasser man sin Windows, bliver den lige så brugbar som den plejer at være. Vejledning nedenfor.
Der er ikke grund til at betale for andet end basisversionen af Windows 8, medmindre du bruger Windows “fjernskrivebord”. Windows 8 Professional indeholder INTET du skal bruge. Jeg har købt 64bit-versionen, der burde udnytte min hardware bedst. Kr 849. Findes også i en 32bit-version. Kr 699. Du kan formentlig ikke mærke forskel.
CGM er ikke kommet med nogen officiel udtalelse om Windows 8, men når jeg har spurgt, har man ikke oplevet problemer.

Installation af pc’en

Den følgende vejledning er baseret på at du har installeret Windows 8 eller Windows 8.1 på din pc.
Afhængigt af om du er startet med Windows 8 eller 8.1, kan der være lidt forskel i hvilke skærmbilleder der ses undervejs og hvordan slutresultatet bliver. Det gør ikke noget.
Vejledningen kan også bruges til Windows 7, men skærmbillederne kan variere.
Vejledningen kan også bruges til Windows XP, men skærmbillederne kan variere og Microsoft holder op med at vedligeholde Windows XP 1. april 2014. Så brug nu de penge på en ny Windows.

Første møde med Windows 8/Windows 8.1
Du bliver straks mødt af en ikke særligt instruktiv farvelade:

01-Windows8_Start

Glem det meste om fliser og husk kun enkelte ting:
1. Klik på flisen “Skrivebord” viser……skrivebordet!
2. Alt+F4 lukker det aktive program. Kan bruges alle mulige steder.
3. Tryk på Windowstasten skifter som regel mellem “Start” og skrivebord.

Farveladen er nu ikke helt tosset, når man får den tilpasset til eget brug. Mere om dette senere. Nu bemærkes blot at et tryk på pilen i nederste venstre hjørne bringer en oversigt frem der stort set svarer til i gamle dage at vælge “Alle programmer”. Til venstre diverse “apps”. Til højre det du skal bruge. Bemærk at du under “Windows system” finder “Kontrolpanel”. Vælges “Kontrolpanel” (eller et andet velkendt program) skifter Windows til skrivebordet. Godt at huske, når men fortvivlet forsøger at komme væk fra fliserne.

Kontakt med internettet.
Du befinder dig på CGMs lukkede MPLS-netværk så du skal have kontakt med deres proxyserver.
1. Start fra skrivebordet. Tryk på Windowstasten, hvis du ikke er der.
2. Åbn Internet Explorer (Klik på ikonet på bjælken nederst på skærmen)
3. Klik på tandhjulet i øverste hø. hjørne og vælg “Internetindstillinger”
4. Klik på fanen “Forbindelser” og klik “LAN-indstillinger”
Så ser det sådan ud:

rasmuslan

12-Billede-Proxyindstillinger

4: Sæt flueben som vist og skriv “proxy.xmo.dk” i adressefeltet.
5: Gem alt og du er på nettet. Hvis ikke, så kontrollér at du har sat netstikket i 🙂

Nogle ting er tilfældige, andre

Virusbeskyttelse og firewall.
1. Rigtig god idé at starte her. Gør du ingenting, bruger du automatisk Windows indbyggede firewall og virusbeskyttelse.
2. Ellers finder du din yndlingsvirusbeskyttelse på nettet og installerer den.
3. OBS: Nogle virusbeskyttelser kan ikke umiddelbart opdatere automatisk, men kræver at proxyserveren skal vælges specielt for programmet. Søg i virusbeskyttelsens indstillinger. Et eller andet sted står der noget med “Opdater via proxyserver” eller lignende. Her tastes “proxy.xmo.dk”. Så skulle det virke.
4. Lad virusbeskyttelsen opdatere og kontrollere din pc.

Nogle virusbeskyttelser kan give lange starttider og langsommere programafvikling. F.eks giver et gratis virusprogram fra Microsoft “Security Essentials” minutter lang starttid for XMO forlyder det fra sædvanligvis pålidelig kilde.

CGMs MPLS-netværk, som du befinder dig på er beskyttet af en firewall. CGM anbefaler at firewall’en på de enkelte pc’er slås fra fordi der ellers kan ske uønsket blokering af programmer. Det er garanteret rigtigt set fra CGMs side. På den anden side har CGM så fri adgang til min pc, så jeg har aldrig slået min firewall fra. Så bliver der pænt spurgt om XMO må gå på nettet og det giver jeg så lov til.

Opgradering til Windows 8.1.
Hvis du er heldig er Windows 8.1 installeret og du har en startknap i nederste venstre hjørne. Hvis du er uheldig, har du en basal Windows 8 og skal på arbejde. Uanset hvilken version du har, er der formentlig opdateringer at hente.

Du skal have fat på “Kontrolpanel”.
1. Fra skrivebordet kan musen føres til nederste højre hjørne. Der dukker en menu op hvor du vælger “Indstil>Kontrolpanel”. Alternativt går du til startsiden (Tryk på windowstasten), klikker på pilen i nederste venstre hjørne og vælger “Windows system>Kontrolpanel”. (Slut med lange instrukser, herfra forudsættes basalt kendskab til Windows 8).
2. Klik på “Windows Update”. Windows viser hvad der mangler. Vælg alt og klik “Installér”. Windows henter nu først opdateringerne og installerer dem. Belav dig på at der går lang tid før opdateringerne er hentet. Derefter installeres og det tager også lang tid. Undervejs skiftes til en blå skærm med nogle roterende prikker. Det går der også lang tid med. Time(r). Jeg endte med at slukke og tænde igen  og så var der faktisk sket det der skulle.
4. Punkt 3. gentages indtil der ikke er flere opdateringer at hente og installere. Du møder måske undervejs en blå skærm hvor du kan vælge “Start Windows” eller “Setup”. Vælg Window. Og så er du endelig klar til at opgradere til Windows 8.1.
5. På forsidefarveladen vælger du “Store”. Første tilbud i butikken er Windows 8.1. Klik på det og installationen af Windows 8.1 går i gang. Du kan her igen hente vejledning om forløbet i punkterne herover.
6. Efter vellykket indsats over nogle timer, er du nu belønnet med en Windows/Start-knap i nederste venstre hjørne. Ved klik på denne, skifter du mellem det klassiske skrivebord og de nye fliser. Du opnår i øvrigt det samme ved at trykke på Windowstasten. Mere interessant er at højreklik på knappen giver en menu med tilgang til f.eks Kontrolpanel og tilgang til at slukke for pc’en!

Kontakt med server

1. Start fra skrivebordet. Klik på Stifinder på bjælken nederst på skærmen.
2. Klik “Computer>Tilknyt netværksdrev”. Klik på “Gennemse” og du ser dette billede:

13-Vælg netværk
3. Klik på “Netværk” hvis dette ikke vises. Du får meddelelse om at indstillingen “Kortlæg netværk” ikke er valgt.
4. Gå til “Kontrolpanel>Netværks- og delingscenter>Redigér avancerede delingsindstillinger:

13-Slå netværksregistrering til
5. Sæt prik i “Slå netværksregistrering til” og gem
6. Gå tilbage og du får nu kortlagt netværket og kan se din server, som formentlig hedder s0xxxxa eller lignende. Vælge mappen “Data”, klik ok og du har nu et vindue der ser nogenlunde således ud:

15-Netværksdrev
Kender du navnet på din server, kan du i øvrigt bare indtaste stien til denne: \\servernavn\data
Traditionelt hedder et netværksdrev F: men det er faktisk ligegyldigt. Hus at vinge af i “Opret forbindelse igen ved login”. Klik OK passende steder.
7. Du kan nu se netværksdrevet F: i din stifinder. Dobbeltklik på det og du bliver flux afkrævet en adgangskode. Mangler du brugernavn og adgangskode, må du læse afsnit E i en anden artikel som findes her. Der er formentlig et antal brugere oprettet på serveren. Vælg en sådan. Højreklik på denne og indtast adgangskode. Tilbage til den nye pc. Hvis du ikke har oprettet den korrekte bruger, går du til “Kontrolpanel>Brugerkonti og omdøber den aktive bruger til det rigtige. Og dobbeltklikker igen på F:. Indtast brugernavn og adgangskode og bingo, du har kontakt

Gang i XMO
1. Åbn mappen XMO. Klik “Vis” og sæt hak i “Vis filtypenavne”
2. Højreklik ikonet XMO.exe og vælg opret genvej. Træk denne genvej, IKKE XMO.exe,  til dit skrivebord og slip den der.
3. Dobbeltklik ikonet og du får besked om der mangler en klient for at få kontakt med databasen.
4. Ud på nettet igen. Gå til ftp.profdoc.dk og højreklik “sqlncli_amd64.msi” og vælg “Gem destination som…”
5. Gem et passende sted, f.eks på skrivebordet.
6. Gå til skrivebordet. Dobbeltklik installationsprogrammet og følg instruksen.
7. Dobbeltklik XMO-genvejen og det kører.

For feinsmeckere
XMO-ikonet er ikke særligt kønt, men det findes bedre:
8. Gå igen til ftp.profdoc.dk.
9. Højreklik “xmov8_icon.ico” og vælg igen “Gem destination som…” Vælg her et passende sted på harddisken, f.eks c:\programmer.
10. Højreklik XMO-ikonet på skrivebordet. Vælg “Egenskaber>Skift ikon”. Skriv den sti du skrev før eller vælg “Gennemse” og klik dig frem til det rigtige sted. Slut med at gemme.

Den lille finte med gemmestedet er nødvendig for at vise ikonet korrekt.

FMK
Det fungerer ikke endnu.
1. Gå til ftp.profdoc.dk, åbn mappen “Tools/FMK
2. Højreklik “FMKproxy.reg” og vælg “Gem destination som…”. Skrivebordet er et passende sted.
3. Dobbeltklik og det fungerer.

Sentinel
Det skal også installeres. Kræver lidt Microsoftware og en klient.
1. Gå til “Kontrolpanel>Programmer og funktioner”
2. Klik “Avancerede delingsindstillinger” og ving af i “Net framework 3.5(inkluderer .net 2.0 og .net 3.0)
3. Du skal bruge en sentinel-klient fra DAK-E. Den henter du på DAK-Es hjemmeside
4. Download “Sentinel version 3.5.43 kun klient”. Gem på skrivebordet f.eks
5. Unzip(=pak ud) ved at dobbeltklikke. Åbn den udpakkede mappe og dobbeltklik setup.exe.
6. Du bliver spurgt om ip-adressen på den maskine der styrer din sentinelinstallation. Formentlig din server. Den har du allerede fundet navnet på tidligere, så det skal bare tastes ind:

sentinel

Du kan også taste serverens url ind. Hvordan finder man den?
7. Start en commandoprompt. Findes lettest i Windows8 ved at stå på startsiden, starte med at taste og et søgefelt dukker op. Tast “cmd” og tast enter og du er der. Smart. skriv ipconfig og diverse url-er vises.
8. Du kan også få adressen fra en eksisterende Sentinel-installation. Højreklik på Sentinel-fyrtårnet på bjælken nederst på skrivebordet og vælg “Administrer” og vinduet ovenfor dukker op.
9. Tast ind i sentinelklienten og følg instruksen. Og så fungerer Sentinel også

Er du usikker, så spørg supporten. Det gør jeg og så har jeg opskriften til næste gang.

NemID
Det fungerer i XMO nu, men ikke andre steder før du har installeret din nøglefil på din pc.
En længere instruks kan findes her. Instruks findes også på CGMs kundenet. Nås fra XMO via “Hjælp>kundenet”.

CGM Fjernsupport
Supporterne bliver glade, hvis denne er klar, når du har brug for hjælp. Hent den her. Højreklik på CGM_Fjernsupport.exe og gem den på skrivebordet.

Installere lokal(e) printer(e)

SEI
Blandt venner blot Statens Serum Instituts Elektroniske Indberetningssystem. Programmet downloades her.  Og så er det bare at dobbeltklikke og installere.

Tilpasning af Windows 8.1

Her forudsat at du har installeret Windows 8.1. Så findes alle funktionerne i Windows. I Windows 8 kan du opnå samme funktionalitet, men så er det måske nødvendigt at installere et lille program eller to.
Sørg for at du har skrivebordet åbent, ikke “Start” med farveladen. Driller det med at komme på skrivebordet, så et lille trick: Klik på pilen i nederste venstre hjørne af Startskærmen. Klik på “Notesblok” i Windows Tilbehør. Så er du på startskærmen.

Skift bruger til lokalkonto
Første gang du starter Windows 8, bliver du anmodet om at konfigurere en microsoftkonto så du kan få adgang til noget lagerplads på nettet og andre tjenester. Interesserer det dig ikke, skal du oprette en lokal konto.
1. Åbn Kontrolpanel, enten ved at højreklikke på vinduet i nederste venstre hjørne og vælge kontrolpanel. Eller ved at føre musen til nederste højre hjørne og vælge Indstil>Kontrolpanel
2. Skift kontotype til lokal konto
3. Ret eventuelt navnet til det ønskede, typisk MASK5 eller lignende.
4. Hvis du ikke indtaster et kodeord, kan pc’en boote direkte til login til XMO, ellers ikke. Eget valg og risiko.

Boot direkte til skrivebordet.
1. Skrivebordet skal være åbent, ikke Start
2. Højreklik på bjælken forneden, vælg “Egenskaber”
3. Klik på fanen “Navigation” og sæt hak i “Gå til skrivebordet i stedet for Start….
4. Gem og du kommer direkte til skrivebordet ved næste logon

Tilpasning af “Start”
Der er nok en del fliser der ikke interesserer dig synderligt. Fliserne kan let findes igen blot ved at klikke på pilen i nederste venstre hjørne, så der er ingen grund til at betænke sig.
Ikoner kan tilføjes og fjernes med et højreklik. Vælg Fastgør/Frigør fra Start/Proceslinie efter ønske.
Let og enkelt. Og du kan skræddersy “Start” med de programmer du bruger. Efter grundig oprydning, ser “Start” sådan ud:

SteenogStoffer

Automatisk start af programmer
Mappen Start er væk. Den skulle man bare smide ikoner i for de programmer der skulle starte når man tændte for sin pc.
Mappen findes stadig, den er bare gemt væk på placeringen c:\Brugere\ditbrugernavn\appdata\roaming\microsoft\windows\Menuen Start\Programmer\Start
1. Åbn Stifinder, findes på bjælken forneden.
2. Klik dig vej til mappen Start. En lille fælde: Mappen Appdata er en såkaldt skjult mappe. For at se den, skal du klikke på “Vis” foroven i Stifinder og sætte hak i “Skjulte Elementer”
3. Højreklik på mappen “Start” og vælg “Opret genvej”. Træk genvejsikonet til din desktop og du kan nu smide ikoner i mappen for de programmer der skal starte når du tænder din pc.
4. Højreklik genvejen for mappen “Start” og vælg “Tilføj til start”. Så er den let tilgængelig. Skal du aldrig mere bruge den, så slet den.

Alt det andet

Virus, trojanske heste, malware, adware, orme og andre ubehageligheder.
Der er mange forskellige måder at genere dig på. For det første beskytter et betalt virusprogram mod mere end et gratis.
Der er mange gratis programmer der beskytter mod bestemte trusler og ubehageligheder.

Jeg kan godt lide:

AdwCleaner
Et program jeg fandt, da jeg blev træt af ask.com, en “toolbar” og “søgemaskine” der snylter på andre søgemaskiner og præsenterer en lang række annoncer før et pauvert søgeresultat. Foreslås som “tilbudsprogram” hver gang der kommer en ny version af java. Fjern for guds skyld hakket og fjern Ask med AdwCleaner når du alligevel glemte det.
Overvej om du virkelig har brug for Google Chrome. Kræver en ekstra indsats for at få Webreq til at fungere. AdwCleaner hentes her.

Spybot – Search and destroy
Vaccinerer dine filer.

Tekstbehandling:
Jeg har brugt Microsoft Office 2000 i 14 år. Nu er det slut. Programmet savner databasen Fox Pro, der nu er fjernet fra Windows. Man kan selvfølgelig investere i sidste nye Windows Office. Man kan også få absolut tilstrækkelig med funktionalitet ved at installere Open Office. Denne kontorpakke er fuldstændig gratis. Open Office forstår de fleste formater inklusive Microsofts docx og gemmer, hvis du ønsker det, dine dokumenter som pdf-filer. Rigtig godt til at vedhæfte mails. Alle kan læse dokumentet. Det sætter man pris på, når man har siddet og bøvlet med at åbne et dokument lavet i en eller anden Mac tekstbehandling.

Java:
Det skal du have før eller siden. Vent på det bliver aktuelt og du vil blive gelejdet gennem installationsprocessen. Kan du ikke vente, henter du Java her.

Adobe Reader:
Bruges til at læse alt muligt. Incl. pdf.filer som du modtager i mails. Hentes på Adobes hjemmeside.

Søgemaskine – Google er bare den bedste.
Lad dig ikke nøjes med Microsofts Bing, der giver dårligere søgeresultater og flere reklamer.
1. Åbn din browser og klik på tandhjulet i øverste højre højne.
2. Vælg “Administrer tilføjelsesprogrammer” og klik “Find flere søgemaskiner”
3. Vælg “Google” og klik “Tilføj til iExplorer.
4. Klik på tandhjulet igen osv og du ser nu både Bing og Google under søgemaskiner
5. Sæt “Google” som standardsøgemaskine. Slet bare Bing, så der kun er en.
6. Og sæt hak i “Forbyd at programmer kan foreslå ændringer af standardsøgemaskinen”

OBS: Når du henter programmer, “tilbydes” du ofte at installere andre programmer samtidig, f.eks Ask toolbar, Google Toolbar, Virusbeskyttelser… Vælg det fra og hent kun det du havde tænkt dig. Noget er udemærket, andet noget bras. Specielt skal du undgå Ask!

Ninite:
Et snedigt lille program, som holder øje med dine installerede programmer så du får dem opdateret når det er relevant. Og du slipper for alle tilbuddene om at installere ekstra software undervejs. Hentes her

Det var det hele. Kan det undre at CGM vil have penge for at installere en pc?