Af Tyge Fogh, 2016-03-30/2016-03-31/2016-06-22
Pullhairout
Lige nu er der en del indlæg på XMO Brugerforum om databaser der er ved at være fyldt op og mere eller mindre uventet, holder XMO op med at fungere efter hensigten. Præcis det samme som sker, hvis du har fyldt din pcs harddisk op eller (mest i gamle dage) glemte at tømme din mailbox.

Hvad er det præcist der ikke fungerer

Man må kontrollere om det “bare” er serverens harddisk, der er ved at være fyldt op. Dette kontrolleres simpelt ved at åbne en tilfældig mappe, finde Denne Computer > F: og højreklikke på F:. Et vindue dukker nu op, hvor man kan se hvor meget plads der er brugt. Er harddisken ved at være fyldt op, får man problemer.
Et andet problem kan være at man har Microsofts “gratis” SQL database og den er ved at være fyldt op.
Serveren kan også være blevet syg. Den holder ikke evigt.
Kan diagnosen ikke umiddelbart stilles, er det en god idé at alliere sig med CGM.
Nedenfor nogle forklaring og overvejelser.

Hvorfor fungerer databasen ikke mere?

Såmænd fordi Microsoft har været og er for flinke og fordi praktiserende læger ikke bruger flere penge end højst nødvendigt på edb.
Der gælder stadig, hvad jeg skrev i 2013 på xmobruger.dk i anledning af at vi alle skulle have XMO V8:
“Din database skal skiftes ud med Microsofts SQL-database. Den er gratis, så det er vel ikke et problem?
Måske, måske ikke. Den gratis version kan kun bruge en brøkdel af din servers kræfter og er begrænset til 10 GB data. Det sidste lyder som ganske meget, men praksis med 4 eller flere læger vil  ofte have disse mængder.
Kan du nøjes med den gratis version (ubegrænset antal brugere), kan du jo prøve om det går hurtigt nok. Fra pålidelige kilder forlyder det, at hastigheden ikke er noget problem i hvert fald i sololægepraksis.
Hvis du skal have pungen frem, starter priserne omkring 15000 med tillæg af små 2000 pr. bruger.”
Nu skriver vi 2016. Priserne er forudsigeligt steget. Vores datamængder er forudsigeligt steget. Så en del praksis rammer grænsen på 10GB.
Hvad skal man bruge?
Har man lokalserver, skal man bruge:
 1. En server = En computer lignende din skrivebords-pc, men med mere stabile komponenter, typisk 2 eller flere spejlende harddiske, dvs går den ene i stykker, har man stadig sine data på den anden.
 2. Et serverprogram = styresystemet til serveren. Svarende til Windows til en pc. Til en server hedder det bare Windows Server 2003, 2008, 2012 og lige om hjørnet, frigivet i løbet af i år Windows Server 2016.
 3. En database = reolsystem/kartotek til at gemme vores data i. Efter vi alle fik XMO V8, har vi alle Microsofts SQL database.
 4. En UPS (uninterrupted power supply) =  Et batteri der konstant oplades fra el-nettet og derefter forsyner serveren med strøm. Ryger el-nettet, kører serveren uforstyrret videre på batteridrift alene og kan lukkes ned/lukker ned uden der mistes data.

Hvad så?

Der er faktisk flere problemer der trænger sig på i en ikke særlig fjern fremtid. Afhængigt af hvad man har af server og serverprogrammer, kan der være noget der er vigtigere end andet og rækkefølgen kan også være forskellig.

Et forslag til handlingsplan

 1. Windows Server: Mange af os (undertegnede inclusive) har stadig Windows Server 2003. Al support fra Microsoft til Windows Server 2003 ophørte 14. juli 2015. Rigtigt, totusindogfemten!
  Windows Server 2008 supporteres til 14. januar 2020 så der er noget tid endnu.
  Så har man noget nyere end Server 2003, er en udskiftning ikke nødvendigvis lige om hjørnet.
 2. Windows SQL database: Der er sikkert nogle sololæger der kan fortsætte med den gratis version nogle år endnu. Alle andre kan lige så godt få pungen op af lommen. Lad være med at bruge tid på at rydde op og fjerne data. Det vil selvfølgelig udsætte pinen, men hvor længe. En måned? Et halvt år?
 3. Serveren: Skal du have nye programmer, så skift den ud, medmindre den kun er et par år gammel. Du får i dag en væsentlig bedre og kraftigere server end for blot få år siden. Og dermed forhåbentlig også mere fart på XMO.
 4. Det skulle være mærkeligt, hvis din UPS (Du har selvfølgelig en ups?) ikke kan genbruges, hvis du skifter server. Husk dog at skifte batteriet når du bliver anmodet om det, formentlig med regelmæssig irriterende bippen.

Flere overvejelser

 1. En fyldt harddisk blev let og elegant udskudt til nu. Problemet kan løses/udskydes ved at slette en passende mængde ubenyttede data. På min server ligger stadig en fuld Æskulap-installation(Mappen AESKULA5) og en fuld XMO V7-installation(Mappen XMO_V7). Kan slettes, da alle patientdata findes i mappen XMO. Den må ikke slettes! Men spørg alligevel lige CGM hvad der må slettes.
 2. EU-påbud om ansvarlig håndtering af data er lige om hjørnet. Dette plus akkrediteringen gør at du bør overveje om Windows Server 2008 skal skiftes ud selvom supporten bliver ved til 2020. Der er andre og bedre sikkerhedsmæssige rutiner i de nyere serverversioner.
  Min plan er at lige pine det sidste ud af min Windows Server 2003 og så senere på året at skifte til Windows Server 2016.
 3. Windows 10 er gratis, hvis du har Windows 7 eller Windows 8. Også selv om din pc ikke fortæller dig at du kan opgradere.
  Jeg har efterhånden opgraderet adskillige pc’er til Windows 10, både fra Windows 7 og Windows 8. Det er gået helt og aldeles gnidningsfrit i alle tilfælde. Senest min klinikpc i går med lidt tøven. Problemer? Printeren skal indstilles så Webreq udskrives korrekt. Ellers absolut problemløst.
  Gør det! I Windows 10 får du det kendte miljø med startknap og bjælke forneden tilbage, altså noget der funktionelt meget ligner Windows 7. Og efter sigende kræver Windows 10 ikke så meget processorkraft som forgængerne = mere kraft til de programmer du skal bruge.
  En lille note: Programmer til ekg, lfu osv kan måske have et problem ved skift af styresystem. Et godt gæt vil være at der ikke vil være samme problemer som ved skift fra Windows XP til Windows Vista/Windows 7(for de tekniske skift fra 32bit til 64bit arkitektur). Men spørg leverandøren. CGM har for det meste ikke svaret.
 4. Hvad med XMO på fjernserver? Denne løsning kom noget i miskredit, fordi der var rigtig mange problemer med oppetid, hastighed og pris. Men XMO på fjernserver har ikke givet anledning til mange skriverier på brugerforum de sidste par år. Kunne give mistanke om at det fungerer tilfredsstillende.
  Og du undgår at løbe tør for plads.

Tilføjelse 2016-06-22
Faktisk har CGM delt vores data op i 4 databaser. Så længe hver enkelt database holder sig under 10 Gigabyte kan man bruge Microsofts gratisversion af SQL databasen.
Opdateringen til XMO v8.33 indeholder atter en ny FMK. En FMK der fylder rigtig meget i vores databaser og for rigtig mange har betydet at man pludselig overskrider grænsen på 10 GB.
Det er selvfølgelig træls at det kommer så pludseligt og for så mange, men det har aldrig været skjult og man kan kun glæde sig over at have udsat udgiften i for manges vedkommende 5-7 år.
Af uransaglige grunde fungerer den nye FMK ikke på Microsoft 2003 Server. Iflg. CGM var der ca 10 praksis der havde en lige så gammel server som skribenten og de er nu alle skiftet ud. Dog “kun” med Server 2012. Server 2016 er ikke frigivet endnu og CGM forventer ikke at bruge denne serverversion før 2017.